pondělí 6. února 2017

Věděli jste, že můžete zvládnout úplně cokoliv?

Ačkoliv vás všichni v okolí ujišťují, že každý jednou objeví ten pravý obor pro sebe, když se člověku jakoby vše bortí pod rukama a nikde se nenachází něco, v čem by doopravdy vynikal, všechny optimistické vyhlídky se rozutíkají dost rychle. No a proč se sám snažit, že? Každý přece na něco konkrétního talent má, i když ne třeba na něco, co by zrovna rád, ale jelikož jsou to věci jednou provždy dané a nemůže se s nimi nic dělat, k čemu se vůbec do něčeho hlouběji ponořovat, když stejně víte, že vám to nepůjde. Vidíte to snad podobně? Tak to se hezky zastavte a uvědomte si, jaká je to pitomost. Byť totiž talent nikdy není k zahození, úspěch se neopírá jen o něj, a když se nenecháte svazovat starými přesvědčeními, že co vám jednou nešlo, nikdy už ani nepůjde, přijdete na jednu krásnou věc – že můžete zvládnout úplně cokoliv, co si jen usmyslíte.


Tuto nádherně pozitivní myšlenku mi vsugerovala Carol Dwecková, psycholožka a učitelka, která strávila desetiletí zkoumáním lidské mysli a úspěchu, až jednou přišla na to, že v první řadě za ním stojí jedna jediná věc, a tou je nastavení mysli. Ve svém výzkumu ho rozdělila na dva typy – fixní a růstové. Člověk s fixním nastavením mysli se nerad staví čelem novým výzvám, jimiž ještě nikdy neprošel, jelikož by se s velkou pravděpodobností stalo, že napoprvé neuspěje. Ale člověk s růstovou myslí to vidí úplně jinak – vždyť je to přece jasné, že neznámé věci ještě nezvládáme, ale jen do té doby, než se do nich konečně ponoříme. A jak se nám to jednou povede, zvládneme to už vždycky. Jenže pořád tu je hodně lidí, kteří se raději hned vzdají, než aby zkusili něco nového, a proto se Carol jednou rozhodla, že svůj výzkum vyšle do světa a úplně každému tak dá možnost, aby svoji mysl nechal růst.

Ve své knize Nastavení mysli nás hned ze začátku obeznamuje s tím, proč jsou podle ní lidé různí a co stojí za tím, že všichni jsou na tom odlišně s úspěchem. Nastavení mysli navíc není něco, co by bylo omezováno jen na určitou část života (například studentská léta), proto se jedná o studii, která se silně dotýká všech z nás, jelikož nastavení mysli je naší permanentní součástí, a skrze změnu svého špatně nastaveného myšlení můžeme změnit celý svůj život. Je to totiž dost zakořeněné společenské mínění, že co vám nejde, vám holt nebylo dáno do vínku, máte smůlu, najděte si něco, co vám půjde. To je dost silné fixní myšlení, které je ale značně omezující. Přímo vám diktuje, co dokážete a co rozhodně ne, a tím, že se mu oddáte, se vzdáte nespočtu příležitostí, jichž byste jinak mohli dosáhnout.


Růstové myšlení si totiž z počátečního neúspěchu nic nedělá. Každý přece někdy začínal, a je jasné, že všechno vám hned nepůjde, ale podle autorky stačí mít vůli, vytrvat, poučovat se z chyb a jednou svého cíle stejně dosáhnete, ačkoliv se vám možná zdálo, že k tomu na začátku nejste předurčeni. A když to jednou dokážete, budete zkoušet stále nové a nové věci, až po čase získáte pocit, že všechno je možné, a nejkrásnější na tom celém je, že to vlastně není jen pocit. Když růstové myšlení přijmete za své, možné se pro vás všechno doopravdy stane, a to je zatraceně skvělé. V 8 kapitolách knihy autorka nabízí stále další a další příběhy lidí, kteří díky změně myšlení uspěli, na známých osobnostech zase ukazuje, jak se jim jejich fixní myšlení vymstilo. Jednotlivě se probírá tím, jaký vliv má nastavení mysli třeba na byznys a sport, a ukazuje, jak díky němu lze posílit vztahy nebo se stát lepším ve vychovávání a vyučování svých dětí.

Nastavení mysli se nedá jen tak vypnout, jde o to ho pochopit a autorka vám ukáže, jak ho ve všech ohledech využít k lepšímu životu. Najednou vás sklátí lehkost, kterou jste do té doby nepoznali, budete stále motivovaní a sršet energií a nebudete věřit tomu, jak jste se kdy mohli spokojit žít s fixním myšlením, když vám toho tolik bralo a tolik upíralo. Skrze příběhy nejrůznějších lidí v knize si pomalu uvědomíte, jak se v konkrétních situacích jednotlivci s daným myšlením zachovávají, což vám pomůže do budoucna kontrolovat sami sebe. To je totiž všechno, ke změnění myšlení nepotřebujete nic speciálního, zkrátka ho jen přijmout za své a sžít se spolu. Uvědomte si, jaká lákavá budoucnost na vás čeká – budoucnost, kdy budete schopni dosáhnout čehokoliv na světě!

Carol Dwecková – Nastavení mysli
z anglického originálu Mindset přeložila redakce Jan Melvil,
vydalo Jan Melvil Publishing v roce 2015, 304 stran, brožovaná vazba
- více o tom, jak nechat svou mysl růst, se dozvíte u Jana Melvila

0 komentářů:

Okomentovat